Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Bra miljö på nya Karstorpskolan med fuktresistent stålstomme och ljudreglar

Fuktsäker yttervägg på nya Karstorpsskolan

När en ny skolbyggnad skulle uppföras på Karstorpskolan Norra, föll valet av ytterväggssystem på Gyproc THERMOnomic

– Det fanns inte så mycket annat att välja på med tanke på de höga krav på fuktsäkring som beställaren satt upp, säger Mats Nilsson, platschef på entreprenören MVB Syd AB.

Karstorpsskolan norra genomgår just nu en stor förändring. En befintlig skolbyggnad ska renoveras. En ny skolbyggnad och ett aktivitetshus uppförs på skolområdet, som ligger i Lomma, cirka 2 mil norr om Malmö. I den befintliga skolan byggs vissa delar om,bland annat matsalen. Den nya skolbyggnaden byggs i ett plan och kommer förutom ett antalklassrum även att innehålla fritidslokaler. Aktivitetshuset rymmer bland annat gymnastiksal och ”fritids”. Nybyggnationen har en bruttoarea på drygt 2 100 vadratmeter.

Fuktsäker yttervägg

Gyproc THERMOnomic är ett ytterväggssystem med regelstomme av slitsade stålprofiler som kläs utvändigt med vindskyddsskiva och invändigt med gipsskivor. Det är ett komplett stomsystem av stål för ytterväggar och lämpar sig perfekt för när man önskar en stomme som inte suger åt sig fukt, till skillnad från trä.

– Nybygget ska motsvara kraven för Miljöbyggnad Silver. Det ställer bland annat höga krav på fuktsäkerhet och då finns det helt enkelt inga andra alternativ än THERMOnomic, säger Mats Nilsson. Som alla organiska material kan trä dra åt sig fukt och under ogynnsamma fuktiga förhållanden är det risk för mögelangrepp. Stål påverkas inte av fukt och har många andra goda egenskaper; stålet är både tåligt och starkt. – Vi har använt stål av en grövre dimension mellan 1,0-2,0 mm eftersom fasaden har många fönster. Dimensionen klarar också tyngden från tegelväggen samt belastning från vind, säger han. Tjockleken på reglar och skenor inom THERMOnomicsystemet finns i dimensioner från 0,7 till 2,0 mm.

XR-ljudregel

När det gäller innerväggssystemet har man använt standardgips tillsammans med XRstålreglar. Det är en ljudregel i stål för innerväggar med höga krav på ljudisolering. XR-reglarnas konstruktion minskar effektivt ljudöverföring och medför dessutom en säkrare montering. Gyprocs tekniska support och Gyprocs säljare Håkan Davidsson har hjälpt till med dimensionering.

– Gyproc har varit involverade från ett tidigt skede i projektet och deltagit i problemlösningen, bland annat när det gäller ljudklasser för byggnaden, säger Mats Nilsson.