God ljudmiljö i Mesanseglet, Västerås högsta trähus
På Öster Mälarstrand i Västerås har de första hyresgästerna i Mesanseglet, stadens högsta trähus i sex våningar, precis flyttat in. Tack vare en innovativ takkonstruktion med fjädring har husets ljudegenskaper överträffat alla förväntningar.
– Gyprocs arbete med att hitta en passande lösning har varit avgörande, säger Tomas Rådberg, platschef för totalentreprenören Totalbyggen i Västerås AB.
Stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås växer så det knakar. Mesanseglet blir en av de mest iögonfallande byggnaderna i området, med sina svängda balkonger runt huskroppen. Även på insidan har det flera speciella egenskaper, eftersom stommen är byggd i massivt trä.
Flerfamiljshus i massivt trä har många miljöfördelar. Mesanseglet är dessutom byggt med prefabricerade planelement som snabbar på byggprocessen genom ett enklare montage och färre arbetsmoment.
– Trähus kommer att vara ett viktigt komplement i vårt framtida byggande, säger Thomas Wall, projektchef på beställaren Bostads AB Mimer. De tekniska lösningar som vi har använt i Mesanseglet innebär att vi ligger i brä- schen av utvecklingen i Sverige och här har Gyproc spelat en mycket viktig roll. De här akustiklösningarna är definitivt något som vi kommer att ta med i framtida kalkyler för trähus. Nu gäller det bara att den svenska träindustrin följer med i utvecklingen. Till Mesanseglet har vi till exempel varit tvungna att hämta träblocken från Österrike.
Innovativa lösningar
För Mesanseglet ställdes ljudkrav som motsvarar klass B enligt svensk akustikstandard. Kravet uppfylldes bland annat genom att lägenheterna inte har någon direktkontakt med trästommen. – Konstruktionen är en schaktvägg där väggen byggts på med extra ljudisolering. En vibrationsdämpande gummidistans gör att lägenheten ligger som en ”box i box” i trästommen, säger Tomas Rådberg, arbetsledare på totalentreprenören Totalbyggen. Man har tagit fram en konstruktionslösning av bjälklagen med stegljudsdämpande påbyggnad som har gett extra effekt på ljudreduceringen. Taket är ett nedpendlat fast gipsundertak, där stålstommens upphängning har en unik fjäderkonstruktion som dämpar vibrationer. Fjädringen sker i klämkopplingen, som går under beteckningen GK 41, som har EPDM-gummi isolatorer och en stålfjäder, som hängs upp i nedpendlade gängstänger från bjälklaget ovanför.
– Gyproc har varit med om att ta fram både taklösningen och väggkonstruktionen. Monteringen av fjädringskonstruktionen har varit enkel. Tack vare den support som vi har fått från Gyproc har vi relativt enkelt klarat, och faktiskt även överträffat, ljudkraven, säger Tomas Rådberg.
Överraskande bra akustikegenskaper
Vid en akustikmätning i december 2015 visade det sig att Mesanseglet med råge klarade ljudklass B. – På vissa håll har vi till och med uppnått ljudklass A, säger Rickard Nilsson, Senior Teknisk Rådgivare på Gyproc. Vi tog initiativ till att prova den här konstruktionslösningen för första gången i Sverige och utfallet har varit mycket positivt.
– Det är nästan så att huset är för tyst med ljudklass A, säger Thomas Wall på Mimer. Vi kommer att följa upp den första akustikundersökningen med flera andra tester och utvärdera metodik och tekniska lösningar för hela Mesanseglet. I diskussionen kommer vi att inkludera bland andra Gyproc. Vi vill gärna kunna gå vidare och utveckla tekniken ytterligare.
– De metoder och lösningar som presenteras i Gyprocs Handbok är egentligen inte anpassade för trähus, men både Totalbyggen och Gyproc har arbetat hårt för att hitta en fungerande lösning. Gyprocs bidrag har varit guld värt. När Mimer väljer att bygga ett trähus igen skulle jag utan tvekan använda mig av samma gäng igen, säger Thomas Wall.