Jakten på bra ljudkomfort i bostäder
Fokus har ökat på att skapa goda ljudmiljöer i kontor, skolan och offentliga byggnader. Men fortfarande är ljudmiljön eftersatt i bostäder.
Akustikern Bo Gärdhagen menar att det ofta antingen beror på att akustiken kommer in för sent i många byggprocesser, eller att den helt enkelt prioriteras bort av ekonomiska skäl. Han anser också att det är hög tid att få fart på ljudreglering även i privatbostäder där vi trots allt spenderar mycket av vår tid och där våra barn växer upp.
– Det är definitivt inte bra med en bullrig ljudmiljö. Särskilt med tanke på att ljudmiljön är så viktig för oss människor och hörseln är ju ett av våra centrala sinnen som vi använder för att uppleva och lära oss saker, säger akustikern Bo Gärdhagen. Han har lång erfarenhet av att skapa goda ljudmiljöer i sitt företag Gärdhagen akustik, som han driver sedan 2003. Arbetet skiftar mellan korta och långa uppdrag, från bostäder och kontor till offentliga byggnader, för både ombyggnad och nybyggnation.
– Rumsakustik handlar ofta om att hitta en nivå som är lagom, det ska inte vara för mycket klang i rummet, men inte heller för lite.
Privatbostäder borde akustikregleras
Människans hörsel är utvecklad för att vistas utomhus och kan vi skapa en liknande ljudmiljö inomhus är det bäst för oss människor. I naturen är det ju inte helt tyst eller klanglöst och det skall det inte heller vara i bostäder. Det gäller hitta rätt balans. Att använda undertak är ett väldigt effektivt sätt att skapa en god ljudmiljö i ett rum. Men att bara jobba med undertak räcker inte. Ljudabsorptionen bör fördelas mellan tak och väggar, annars kan ljudmiljön bli ”onaturlig”.
– En sådan ljudmiljö uppfattas ofta som att ljudet studsar mellan väggarna. Akustikreglering används i dag ofta i byggnader, som till exempel kontor, skolor och sjukhus.
Men ett område där det används för lite är, enligt Bo Gärdhagen, i privatbostäder, framför allt när det är högt i tak och har öppen planlösning.
– Det beror på att ingen förväntar sig att privatbostäder ska akustikregleras, eftersom väldigt få tänker på att möjligheten finns. Fler arkitekter borde uppmärksammas på vad perforerade gipsplattor med spacklade kanter i taket kan göra för att skapa en god ljudmiljö. Samtidigt kan det faktiskt bli ett fint designelement och rum som är extra trevliga att vistas i.
För hi-fi-entusiasten är det en extra bonus att ljudanläggningen låter som om den var dubbelt så dyr. Om rummet däremot inte ljudregleras akustiskt är det ofta jobbigt att vistas i, det blir svårt att höra vad människor säger och det är lätt att tappa koncentrationen. Men det är inte bara att montera ljudabsorberande material, utan det kräver en del eftertanke för att det ska bli bra.
– Och resultatet kan verkligen bli bra, både akustiskt och visuellt.
Miljövänliga produkter som gör jobbet
Gyptone är perforerade gipsplattor, det vill säga hårda undertak, och är ofta en bra lösning för att skapa en balanserad och behaglig ljudmiljö. Plattorna är ljudabsorbenter som tillåter viss reflektion för att ge bra taluppfattbarhet samt har extra goda egenskaper att absorbera lågfrekvent ljud som är störande för oss människor.
Bo Gärdhagen jämför ljud med ljus:
– Ingen vill ha ett svart tak som inte reflekterar något ljus alls, utan vill hellre att det ska komma visst ljus från taket. På samma sätt vill man ha ett svar tillbaka från taket.
Bo Gärdhagen påpekar dock att perforerade gipsplattor i vissa fall kan vara lite dyrare i montaget. Samtidigt kan det i vara kostnadseffektivt på sikt att använda hårda gipsplattor i stället för mjuka plattor då de är tåliga samt går att måla om.
– Det gäller framför allt vid framtida renoveringar, eftersom gipsplattorna bara kan rollas över med målarfärg. Gipstak har på så sätt lång livslängd och är även ett miljömässigt bra val eftersom de är 100 procent återvinningsbara och recirkulerat gips används i produktionen av nya plattor.
Bra ekonomi och snygg design
Några utmaningar som akustiker ställs inför är att hitta lösningar som är miljövänliga, akustiskt och ekonomiskt effektiva och samtidigt visuellt estetiskt tilltalande. Bo Gärdhagen understryker betydelsen av att skapa bra ljudmiljöer med innovativa lösningar som gör skillnad. Det handlar inte bara om ljudet i rummet utan även om hur man isolerar bort störande ljud utifrån, mellan innerväggar och etage i en byggnad.
Fakta om inomhusklimat och ljudmiljö
Vi spenderar mer än 90 % av vår tid inomhus. Därför är både sund ljudmiljö och god inomhusluft viktigt. Hemmet bör vara varje människas fristad med en god ljudmiljö. Oönskat buller kan skapa stress, sömnlöshet och ge högt blodtryck. Med Gyptone akustiktak ges många olika designmöjligheter. För ett skarvlöst diskret akustiktak i bostäder finns Gyptone BIG med olika perforeringar. Gipsundertak från Gyptone har mycket låga emissioner och avger inga gaser. De är certifierade och uppnår bästa klass enligt A+ och M1.