Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Lindbäcks Bygg storsatsar med ny fabrik och premierar täta samarbeten

Lindbäcks Bygg premierar täta samarbeten

I slutet av 2017 kommer Lindbäcks Bygg i Piteå vara Sveriges största aktör inom industriellt byggande av flerbostadshus. En nyckelfaktor bakom bolagets framgångar är en väl utbyggd leverantörssamverkan. Något som Lindbäcks kommer fortsätta att jobba hårt med när deras nya fabrik invigs i slutet av 2017.

– Att samarbeta med leverantörer som har utmaningsdrivna innovationsprocesser är väldigt viktigt för oss. Vi vill hitta djupa samarbeten som sträcker sig förbi att vi bara är en kund till en leverantör, säger Stefan Lindbäck, Lindbäcks Byggs vd i fjärde generationen.

För Lindbäcks betyder ett väl utvecklat leverantörssamarbete att de tillsammans med leverantören sätter upp en gemensam målbild av vad företaget vill åstadkomma.

– Tillsammans kommer vi överens om hur nuläget ser ut och vad det är som saknas däremellan ­­– det vill säga hur vi ska gå tillväga för att kunna uppnå våra specifika mål. 

Stefan Lindbäck är tydlig med att deras leverantörer ska dela Lindbäcks grundvärderingar. Annars, menar han, att det inte blir något bra samarbete. Han uppskattar att Gyproc i samband med avtalsskrivande för några år sedan kom till Lindbäcks med tio medarbetare.

– I samarbetet med Gyproc blir vi alltid sedda som en värdefull kund. Mina medarbetare gillar att jobba med dem. Gyproc är en av de leverantörer vi samarbetar med som förstår väsentligheten av att jobba med innovationer och tajta toleranser. För oss betyder det förstås också mycket att företaget ingår i en stor koncern med mycket kunskap i huset som vi kan ta del av.

Optimerade lösningar

Tillsammans med Gyproc diskuterar Lindbäcks hur de kan optimera gipslösningarna gällande till exempel brand-, ljud- och våtrumskrav. Ett annat viktigt specifikt krav på företagets gipsskivor är att de måttanpassas.

– Det spar mycket tid för oss eftersom vi då själva i så stor utsträckning som möjligt slipper skräddarsy gipset.

”Väggen”, som Stefan Lindbäck och hans kolleger kallar den, är ett exempel på en Saint-Gobain-produkt som anpassats för Lindbäcks och innehåller produkter från Gyproc och Weber. Putssystemet från Weber hängs upp på en putsbärare, innanför den sitter en gipsskiva från Gyproc. Väggen innehåller även isolering och ytterligare gips. Sammantaget är detta en produkt som ger mycket bra P-märkning.  

– Vi betalar alltså för en produkt som har en mycket bra funktion, vilket också betyder att vi får nöjda kunder eftersom vi i vår tur kan leverera en riktigt bra produkt.

Fördelar med industriellt byggande

Stefan Lindbäck menar att många kunder i dag efterlyser förnyelse och ett alternativ mot det traditionella byggandet. Det ligger i linje med Lindbäcks satsningar. Genom åren har företaget gått från uppstickare till etablerad leverantör, med ett alternativ som ger ett riktigt vasst erbjudande till det traditionella.

– I jämförelse med traditionellt byggande finns det flera fördelar att bygga med industriella metoder. Betalningstiden förkortas. Eftersom det i fabriken ingår både projekt- och arbetsplatsledning krävs det endast en liten platsorganisation för att färdigställa projekten. Men det kanske mest betydande är att kostnadskalkylen är väldigt säker. I samband med att nyckeln lämnas över till kunden är anbudskalkylen densamma som entreprenadkostnaden. Förutsatt att inga sena ändringar görs. 

Ytterligare en fördel med industriellt byggande och med trä som stommaterial är minskad klimatpåverkan. Trä kräver inte lika mycket energi som andra typer av stommaterial.

– Vi har också mycket säkra leveranser och i fabriken skapas en miljö med materialspill där nivåerna ligger klart lägre än vid traditionellt byggande.

De största kraven Lindbäcks beställare har på företaget är att det håller kvalitén och att allt levereras enligt order och överenskommen leveranstid. Den ekonomiska kalkylen ska förstås också hålla.   

I slutet av 2017 börjar en ny era för Lindbäcks. Då ska, enligt planerna, deras nya fabrik som nu håller på att byggas stå klar. Investeringen på cirka 500 miljoner är resultatet av den stora efterfrågan på Lindbäcks moduler. Fabriken ska tredubbla företagets produktion och ger också goda förutsättningar att nå nya marknader. Till fabriken kommer det behövas 150 nya medarbetare. För att bredda rekryteringsbasen har Lindbäcks bestämt att personalen ska bestå av hälften kvinnor och hälften män.

Först i Sverige att bygga flerbostadshus i fabrik

Familjeföretaget Lindbäcks startade sin verksamhet 1924 med en byasåg i Kallfors utanför Piteå. När företaget började bygga flerbostadshus i trä i fabrik med industriella metoder 1994 var man först med det i Sverige. Lindbäcks producerar träelement som byggs ihop till volymelement som färdigställs med målning, mattläggning, elinstallation, plattsättning etcetera. När modulen lämnar fabriken är den komplett och transporteras och monteras på plats.

Det breda produktområdet omfattar nyproduktion av studentlägenheter, hyreslägenheter, prisvärda bostadsrätter, seniorboende 55, trygghetsboende, äldreboende och hotell. I dag tillverkas cirka 800 lägenheter varje år. När den nya fabriken, som är planerad att vara färdigbyggd den 19 december 2017, kommer Lindbäcks kunna tredubbla omsättningen och tillverka 2500 lägenheter varje år. Det betyder att Lindbäcks då kommer att vara störst i Sverige inom området industriellt byggande av flerbostadshus. Anläggningen kommer också att vara Europas modernaste produktionsanläggning. Investeringen på nära en halv miljard kronor kommer att skapa cirka 150 nya arbetstillfällen. Fabrikens yta kommer att vara cirka 42 500 kvadratmeter – som totalt motsvarar cirka sju fotbollsplaner. Hållbarhet är en viktig utgångspunkt och energiförbrukningen i hela fabriken utgår från grön el, det vill säga el från en förnybar energikälla. Hela anläggningen är självförsörjande på el via en egen solcellspark på taket av fabriken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fakta

Gyproc har ett långsiktigt samarbete med Lindbäcks Bygg. I fjol förlängdes avtalet med ytterligare tre år. I huvudsak levereras optimerade och färdigkapade lösningar med gipsskivor för golv, vägg, tak, yttervägg.

      

Stefan Lindbäck, VD Lindbäcks Bygg menar att en nyckelfaktor bakom bolagets framgångar är en väl utbyggd leverantörssamverkan.