Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Fortsätt välja bort kartongklätt i våtrum

10 January 2017
Undvik kartongklädda gipsskivor i våtrum

Förra året reviderade Byggkeramikrådet (BKR) sina branschregler (BBV) när det gäller kartongklädda gipsskivor i våtrum. Ett tidigare förbud mot kartongklädda gipsskivor i våtrum har tagits bort, vilket mötts av kritik från flera håll i branschen, så även från Gyproc.

- Vattenskador kan få allvarligare konsekvenser med kartongklätt gips i våtrum. Att följa våra föreskrifter kan vara viktigare än någonsin, säger Björn Berlin, teknisk chef på Gyproc.

Det tidigare förbudet i BBV omfattade användning av kartongklädda gipsskivor som underlag för tätskikt eller bakomvarande skiva i våtzon 1; den del av våtrummet som utsätts för mest vattenbelastning. Den främsta anledningen var att den övriga marknaden inte ställde lika hårda krav på våtrumsskiva som BKR. Andra branschorganisationer som hanterar arbeten i våtrum har inte haft samma ställningstagande till kartongklädda gipsskivor i sina branschregler.

Gyproc rekommenderar våtrumsskivor över kartongklädda gipsskivor

Revideringen har ifrågasatts och många skivtillverkare, däribland Gyproc, som fortfarande rekommenderar våtrumsskivor i hela våtrummet.

-  Vi rekommenderar att man fortsätter att montera våtrumsskivor och inte bara i våtzon 1. Om det går hål i tätskiktet är risken för allvarliga följder av en vattenskada betydligt större med kartongklädda gipsskivor. Det är viktigt att man fortsätter att följa de föreskrivna lösningar som Gyproc har tagit fram, säger Björn Berlin.

- Vi har inte kunnat se någon större nedgång i efterfrågan på våra våtrumsskivor, så det verkar som att våra kunder fortsätter ta det säkra före det osäkra. Inom Saint-Gobain och Gyproc kommer vi att fortsätta med utveckling av lättbyggnadslösningar för våtrum. Det finns ett stort behov på marknaden, oavsett vilka branschrekommendationer som finns just nu, kommenterar Björn Berlin.

Med eller utan kartong

Vad är då skillnaden mellan en gipsskiva och en våtrumsskiva?

- En gipsskiva är en gipsbaserad skiva som är omsluten av kartong, det vill säga gipsskivor har alltid kartong. Om vi tar Gyprocs våtrumsskiva Glasroc Ocean som exempel, så är det en gipsbaserad skiva som saknar omslutande kartong. Ocean kan därmed inte benämnas som en gipsskiva utan som en gipsbaserad våtrumsskiva, säger Björn Berlin.

Mer om Glasroc Ocean våtrumsskiva.
Senaste numret av Gyproc Solutions finns här.
Byggkeramikrådets branschregler för våtrum.