Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Gyproc ljudregel håller måttet - garanterat!

15 Juni 2015

Många ljudregler på marknaden håller inte måttet enligt akustikkonsulten Bo Gärdhagen:

– Laboratorievärden marknadsförs av vissa leverantörer som fältvärden. Gyproc är ett klart undantag, de är tydligast på marknaden om att redovisa sina data, säger han.

I tidskriften Bygg & teknik 3/2015 skriver akustikexperten Bo Gärdhagen om sina erfarenheter av ljudreglar, mer specifikt om hur  mycket det kan skilja ljudisolering mellan olika ljudreglar och hur stor variation det kan vara i redovisningen av data från olika leverantörer.

Stora skillnader
Bo Gärdhagen utgår bland annat från en anonymiserad jämförelseprövning av gipsskiveväggar med två lag normalgipsskiva på var sida om plåtreglar och 30-70 mm mineralullsfyllning, utförd av SP, Sveriges tekniska Forskningsinstitut. Jämförelseprövningen visar att det kan skilja upp till 4 dB mellan marknadsförd ljudisolering och vad man under normala omständigheter kan förvänta sig att uppnå i en  byggnad. I sin artikel fastslår Bo Gärdhagen att det är uppenbart att vissa leverantörer marknadsför laboratorievärden som om de vore fältvärden.

– Det här är en företeelse som jag uppmärksammat flera gånger tidigare, men som än en gång aktualiserats genom jämförelseprövningen från SP. Majoriteten av leverantörerna av ljudreglar uppger ljudisoleringsvärden som är väsentligt högre än vad man kan förvänta sig i  byggnader, säger Bo Gärdhagen.

Gemensamt sätt att redovisa
Enligt Bo Gärdhagen håller många av de ljudreglar som marknadsförs i Sverige inte vad leverantörerna utlovar och i dessa fall är skillnaden jämfört med en standardregel minimal. Gyproc är tydligast på marknaden.

– Vissa av leverantörerna undviker jag att arbeta med, säger han. Om jag påpekar bristerna för en leverantör kan reaktionen
bli mycket skiftande och vissa förstår inte alls vad jag menar. Kompetensen varierar verkligen mellan olika företag.

Bo Gärdhagen framhåller dock Gyproc som ett av undantagen:
– Gyproc är tydligast på marknaden och redovisar tydligt i sin handbok vilka förutsättningar som gäller. Här är det raka rör och inget smusslande, säger han.

– Det bästa för branschen vore om man kunde enas om ett gemensamt sätt att beräkna och redovisa den här typen av värden.
– Jag påpekar ganska ofta när jag själv skriver ljudbeskrivningar att det spelar stor roll vilken regel man använder för väggens ljudisolering och anger ofta att om man byter ut den föreskrivna regeln ska man kontakta mig, säger Bo Gärdhagen.

Låt akustiker granska
Hans råd är att inte byta ut föreskriven ljudregel mot en annan utan att en akustiker har fått granska ett fullständigt underlag om alternativet.

– Prata med en erfaren akustikkonsult och ställ frågan om man kan lita på de värden som beskrivs och om det går att använda en viss regel. Det innebär också att man lämnar över ansvaret till akustikkonsulten för det slutliga resultatet för ljudisoleringen, säger Bo Gärdhagen.

Fakta om Gyproc XR Ljudregel