Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. Se avvikande öppettider under jul och nyår på Kundservice egen sida. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Rätt material på rätt plats - Gyproc rekommenderar fortsatt användning av våtrumsskivor

21 Februari 2016

Sedan 1 juli 2015 är det inte längre ett förbud att använda kartongklädda gipsskivor i fuktutsatta miljöer som bad- och duschrum. Byggkeramikrådet (BKR) hävde då de branschregler som gällt sedan 2008. 

Förändringen har utlöst en debatt med artiklar i bland annat Ny Teknik och med kritiska inlägg från Länsförsäkringar och Villaägarna som fortsatt avråder från användande av kartongklädd gips. Risken för fuktskador och hälsovådlig mögelpåväxt är för stora menar man.

Som ledande tillverkare av flera typer av skivmaterial är Gyproc tydlig i sin uppfattning att alltid välja rätt material utifrån tänkt användningsområde. 

Fortsatt användning av våtrumsskivor rekommenderas
När det handlar om våtrum har Gyprocs rekommendation sedan 2007 varit att våtrumsskivor skall användas som underlag för tätskikt på väggarna i hela våtrummet.  Detta för att minimera riskerna för mögelpåväxt i anslutning till läckande tätskikt. Så länge tätskiktet fungerar är risken liten men i de fall tätskiktet punkteras ökar riskerna dramatiskt.

Torbjörn Pettersson, Teknisk chef på Gyproc berättar att Gyproc stöder sin övertygelse på erfarenheter från försäkringsbranschen, den part som har att hantera ekonomiska följder när tätskiktet inte längre fungerar och skador uppstår, bland annat Länsförsäkringar och Gar-Bo Försäkringar.

- Organiska material är generellt olämpliga i utrymmen med hög fuktbelastning.  Används oorganiska våtrumsskivor kan skador i väggen begränsas om tätskiktet fallerar. De ökar också möjligheterna att delreparera skador i våtrum säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.

- Numera har branschen fungerande alternativ till de traditionella gipsskivorna och vi hoppas att de fortsätter att använda dessa. Det är olyckligt när fuktkänsliga skivor används på så utsatta lägen, menar My Lundin, byggskadespecialist på Gar-Bo Försäkring.

Historien om gipsbaserade kompositskivor, utan ytskikt av kartong, började i USA under 2003 och var det konkreta resultatet av en pågående debatt om inomhusmiljö. De första skivorna användes som vindskydd i ytterväggar, vilket är en annan del av byggnaden där risken för fuktpåverkan är stor.

Frågan var högaktuella även i Sverige och en av de rikstäckande entreprenörerna hade tagit beslut om att förbjuda användande av material med organiskt innehåll i fasader och våtrum i samtliga egna nya projekt.

Efter önskemål från de ledande entreprenörerna började Gyproc att importera skivan från USA för användning i fasader och våtrum. Den oorganiska skivan användes för första gången i de nybyggda bostäderna i Filmstaden i Solna.

Några år senare, 2007, startade Gyproc, efter ett omfattande utvecklingsarbete, egen tillverkning i Skandinavien och lanserade den första skivan, lämplig för våtutrymmen.

Ökad risk för smygande mögeltillväxt
- Det är ytterst oroande att Byggkeramikrådet tog steget att häva förbudet mot användande av kartongklädd gips i våtrum, i sina branschregler som gällt sedan 2008.

Risken ökar nu att den hantverkare som åtar sig våtrumsprojekt, sneglar på alla möjligheter att spara på materialdelen av jobbet. Organiska material hör inte hemma i ett dusch/badrum, det säger all erfarenhet. En familj som investerar i sitt boende, nyproducerat eller ett äldre hus, har inte en aning om vilken ”smygande” mögeltillväxt som kan vara påbörjad när ett tätskikt väl har fått en skada, menar Torbjörn Pettersson.