Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Silent Wall från Saint-Gobain nominerad till Nordbyggs Guldmedalj 2017

1 Mars 2017

​Ytterväggskonstruktionen Silent Wall från Saint-Gobain är en av de 10 produkter som gör upp om  Nordbyggs Guldmedalj 2017. Ytterväggen gör det möjligt att bygga i bullriga stadsmiljöer med en lätt och hållbar konstruktion.

- Den nya bullerförordningen som infördes 2015 i kombination med det stora behovet av fler bostäder ledde fram till att vi utvecklade Silent Wall. Utgångspunkten var att utveckla en lätt utfackningsvägg som klarar de höga nivåer på utomhusbuller som ibland förekommer, speciellt i större städer. Väggen gör det möjligt att bygga energieffektiva och fuktsäkra bostäder i bullriga miljöer, samtidigt som en behaglig ljudkomfort uppnås inomhus, säger Torbjörn Pettersson, Senior Technical advisor på Gyproc

Förordningen innebar att Boverket gav klartecken till att bygga lägenheter på 35 kvadrat eller mindre utan en ljuddämpad sida så länge bullret inte överstiger 60 decibel vid den exponerade fasaden. Det motsvarar bullret från ca 2500 bilar per dygn jämfört med tidigare 900 bilar när riktvärdet var 55 dB. Trots det högre tillåtna bullret kan konstruktionen klara ljudklass A invändigt för 60 dB utvändig ljudnivå, vilket är väsentligt bättre än vad regelverket kräver.

- Väggen har många fördelar. Förutom att den är ljuddämpande, är den ca 80 % lättare än en tung konstruktion. Den har också mindre klimatpåverkan. Den är även tunnare för samma U-värde vilket möjliggör större boyta, säger Patrik Andersson, Business Development Director på ISOVER."

Tävlingen ” Nordbyggs Guldmedalj 2017” arrangeras av tidningen Byggindustrin, Nordbygg och Svensk Byggtjänst för sjunde året i rad. Liksom tidigare år har de tio finalisterna hämtats från ”Topplistan” som löpande publiceras i Byggindustrin. Byggindustrins redaktion har sedan valt ut de tio nominerade. Därefter vägs ”Folkets röst” in i juryns slutgiltiga beslut. Vinnaren presenteras i tidningen Byggindustrin i början av april 2017.

- Det är fantastiskt roligt att vi blivit nominerade. Det här är ett tydligt exempel på hur vi inom Saint-Gobain gemensamt arbetar för att hitta nya innovativa helhetslösningar för ett effektivare och mer hållbart byggande, säger Lars Edgarsson, VD för Saint-Gobain Sweden.

Silent Wall är framtagen av varumärkena Gyproc, ISOVER och Weber inom Saint-Gobain och består av testade och beprövade produkter.