Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Smarta lösningar för snabbare montage

16 Mars 2021

Hotellanläggningen SkiStar Lodge Sälen vid Hundfjället är skidanläggningsjätten Skistars största satsning någonsin i Sverige. När bygget står klart 2021/2022 kommer ytan vara närmare 19 000 kvadratmeter. Redan i projekteringsstadiet var Gyproc med i diskussioner om material och lösningar med ansvarig arkitekt. Senare kom Peabs platschef och arbetsledare in i projektet, då föreskrivna väggtyper, taklösningar, ytterväggslösningar med mera diskuterades.

Gyprocs Kent Pettersson, som är Project & Technical Specification Sales, var i ett tidigt skede inkopplad i projektet och har haft ett nära samarbete med agnasARK arkitektkontor, som ritat och projekterat byggnaden, och huvudentreprenören Peab.

– Vi gick igenom vilka alternativa lösningar som fanns för att säkerställa rätt val. Ett av flera system som använts i SkiStar Lodge är Gyprocs System GK för fasta gipsundertak. Komponenterna klickas ihop i stället för att skruvas dit. Det ger snabbare montage än med traditionella metoder för fasta undertak och bättre ergonomi, något som inte minst är tydligt vid skruvning ovanför huvudhöjd, berättar Kent Pettersson.

System GK ger också mer plats till installationer och möjlighet till högre undertakshöjd. Det är också en fördel att det kan justeras i både bredd och höjd, vilket ger flexibilitet vid montaget.

Gyproc har levererat material till SkiStar Lodge, men även till Hundfjällscenter, som renoveras samt länkas samman med SkiStar Lodge. Hotellanläggningen har en yta på 18 600 kvadratmeter och är en del i en stor satsning i området för Sälen som en internationell fjällresort med Sälen Trysil Airport endast tio minuter bort.

Projektet inkluderar 157 lägenheter med fyra till åtta bäddar, parkeringsgarage, restaurang, butik och skiduthyrning i markplan.

(Fakta)

Några av Gyprocs lösningar som levererats till SkiStar Lodge:

GHSE 9 Storm, vindskyddskivor

För vindskydd, energieffektivitet och stomstabilisering. Tål exponering i upp till 12 månader.

Eftersom skivan tål lång exponeringstid ger det en stor flexibilitet i byggskedet och entreprenören undgår att behöva täcka in bygget eller byta ut fuktskadade skivor.

Skivan är fukt- och vattenavvisande och har god mögelresistens. Den uppfyller även bästa klass (H1) för vattenabsorption på maximalt fem procent.

Återvinningsbar.

System GK för fasta gipsundertak

Klicka istället för att skruva är en smidig lösning som ger bättre ergonomi och snabbare montage än med traditionella metoder för fasta undertak. Det ger mer plats till installationer och möjlighet till högre undertakshöjd. Systemet kan justeras i både bredd och höjd vilket ger en flexibilitet vid montaget.

Text: Anders Myrdal