Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Standardisering säkerställer kvalitet

17 January 2017
Standardisering säkerställer kvaliteten i dagens byggboom, mena Ylva Lageson, NCC

Nya bullerregler öppnar upp nya möjligheter att bygga i bullerutsatta områden. 700 000 nya bostäder förväntas byggas de närmaste 10 åren. Vilka utmaningar ställer det på byggbranschen? Enligt Ylva Lageson på NCC kan standardisering vara ett sätt att säkerställa kvaliteten på de nya bostäderna.

Ylva Lageson är vice divisionschef på NCC Building AB. Hon är aktiv i samhällsdebatten i ett flertal forum och deltog bland annat i Saint-Gobains seminarier i Almedalen i somras.

- Att vara opinionsbildare ingår till viss del i mitt arbete, men självklart tycker jag också att det är roligt att kunna vara med och påverka när det gäller byggandet av bostäder. Det är en mycket viktig fråga idag och kommer att vara så en lång tid framöver, säger hon.

De 700 000 bostäder som behöver byggas under de kommande åren innebär en stor utmaning för både byggbranschen och samhället i stort.

Kvantitet och kvalitet

Under Almedalen diskuterades frågan om det nya ”miljonprogrammets” bullerutmaning, det vill säga byggande av bostäder i bullerutsatta områden som har möjliggjorts genom nya regelverk.

Repetition i byggandet, eller standardisering, är enligt Ylva Lageson en viktig del av processen.

- Miljonprogram och standardiserat byggande har ingen positiv klang idag, för många ger det en bild av trista bostadsområden med grå betongkolosser utan variation. Men ett standardiserat byggande kan vara avgörande för att kunna förena kvantitet med kvalitet. Med en standard skapar man förutsättningar för en kontrollerad byggprocess med beprövade metoder och teknik. Det är kostnadseffektivt och snabbar på processen. Inte minst när det gäller frågan om buller är det viktigt att man gör rätt från början, säger Ylva Lageson.

Det finns idag ett antal klassificerings- och certifieringssystem ute på marknaden, som Lead, Breeam eller Miljöbyggnad.

De nya bullerreglerna i korthet

Regelverket har tidigare gjort det svårt att bygga ettor, eftersom dessa ofta byggs med bara ett fönster. Om fönstret vetter mot en trafikerad väg har kravet på en ljuddämpad sida i lägenheten satt stopp för bygget. För att komma runt problemet har man istället byggt större lägenheter. Bullerreglerna för små lägenheter har förändrats genom en ny förordning. Sedan den 1 juni 2015 har riktvärdet höjts från 55 dBA till 60 dBA ekvivalent ljudnivå vid lägenhetens exponerade sida.

Den nya förordningen innehåller nya riktvärden för utomhusbuller från spår-, väg- och flygtrafik vid bostadsbyggnader. Riktvärdena berör endast ljudnivåer utomhus och påverkar inte befintliga regelverket gällande ljudnivåer inomhus. 
 

Boverkets bullerregler.
Senaste numret av Gyproc Solutions finns här.