Kontakt
 
Kontakta oss
Öppettider: 
Telefontid mån–fre, kl. 07:30 – 16:00. ...
  Nyhetsbrev
 
Tack för ditt intresse! För att slutföra registreringen ber vi dig att bekräfta genom att klicka på länken i det mail som har skickats till dig. Du kan alltid återkalla ditt samtycke via en prenumerationslänk i nyhetsbrevet eller genom att skicka ett mail till info.gyprocse@saint-gobain.com. Du kan läsa vår personuppgiftspolicy här - Integritetspolicy och användarvillkor

You are here

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg

När Region Skåne byggde ett nytt Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg satsade de samtidigt på att bygga Sveriges största passiv- och plusenergihus. Detta ställde höga krav såväl på byggnadens säkerhet som på dess miljöprestanda.

Rättpsykiatriskt Centrum, RPC i Trelleborg innehållerhögspecialiserad rättpsykiatrisk vård, forskning och utbildning och stod färdigt i juni 2016 efter cirka 26 månaders byggande. Under hösten 2015 har bland annat montering av innerväggar och innertak ägt rum. Gyproc har levererat såväl gipsskivor till väggar och tak som stålprofiler till bygget. Leveranserna beställdes via Optimera. Det är främst standardgips med formaten 900 x 3000 mm och 1200 x 2500 mm som använts, samt stålprofiler, skenor, reglar och profiler inom väggsystemen XR och GS.

Krav på ljudisolering

XR är en ljudregel i stål för konstruktion av innerväggar med krav på ljudisolering. Regelns sigmaformade tvärsnitt minskar ljudöverföringen effektivt. Regelns breda flänsar ger ett bättre underlag för fastskruvning av gipsskivan. Även om det är sällsynt med brott, rymnings- eller fritagningsförsök på rättspsykiatriska vårdinrättningar har säkerheten en hög prioritet på RPC. Byggnaden har konstruerats för att garantera en god överblick och säkra flöden för både personal och intagna.

– Byggnadstekniskt skiljer sig inte byggnaden särskilt mycket från andra vårdinrättningar. Vi monterar en extra plywoodskiva i lättbyggnadsväggarna för att öka hållfastheten. Dessutom är isoleringen betydligt tjockare eftersom det är ett passivhus, säger Leif Andersson, platschef för byggentreprenören MVB Syd.

– Byggnaden omfattar totalt 12 700 kvadratmeter och i november 2015 monterades innerväggar och utfackningsväggar, säger han. Vi fick regelbundna leveranser av gips och stålprofiler från Gyproc, ungefär 35 ton åt gången. Det känndes betryggande att använda en etablerad leverantör, när det ställdes höga miljö- och säkerhetskrav på hela projektet, säger Leif Andersson.

Lokalproducerad energi

RPC i Trelleborg byggs alltså som ett passiv- och plusenergihus. Det innebär att byggnaden innehåller en mängd detaljer som gör det extra energieffektivt. Hela energibehovet ska täckas av lokalt producerad energi, bland annat från solceller och solfångare, från ett eget 24 meter högt vindkraftverk och från grundvatten genom geotermi. Eftersom byggnaden planerades för att ge ett energiöverskott på två kilowattimmar per kvadratmeter och år uppnåddes kraven för plusenergihus.

Miljöbyggnad Guld

Golv, ytterväggar, tak och fönster görs högisolerande, och tjockleken på isoleringar är i princip dubbelt så tjocka som vid konventionell teknik. Ventilationsluftens energiinnehåll kommer att återanvändas med över 80 procent. Sammantaget beräknas de energisparande åtgärderna och den förnybara energin att ge en besparing på 1,3 miljoner kronor om året. Byggnaden certifieras som Miljöbyggnad nivå Guld. Det är den högsta nivå av ett certifieringssystem som baseras på svenska bygg- och myndighetsregler samt svensk byggpraxis.

Vinnare Årets Bygge och Årets Fasad 2017

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg

Fakta om Rättpsykiatriskt Centrum

Beställare: Region Skåne Regionservice

Arkitekt: BSK Arkitekter

Generalentreprenad: MVB Syd

Yta: 12 700 kvm 

Kontraktssumma: 305 miljoner kronor

Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Guld