Gyproc® Klima- skivor från CO2-fri produktion

Publicerat
Gyproc Klima gipsskivor

I Fredrikstad i Norge finns Gyprocs och Nordens första CO2-fria produktion av gipsskivor. Nu erbjuder Gyproc i Sverige Gyproc® Ergolite Klima och Gyproc® Normal Klima till svenska marknaden med möjlighet att få ner byggprojektets totala klimatavtryck. 

I Gyprocs fabrik i Fredrikstad finns världens första helelektriska produktionslinje för gipsskivor. När produktionen går för fullt innebär det en CO₂-minskning med 23 000 ton/år i jämförelse med motsvarande produktion med traditionell teknik, vanligtvis LNG-gas. Skivorna som tillverkas i Fredrikstad kommer att börja säljas i Sverige under tilläggsnamnet -Klima. Gyproc® ErgoLite -Klima får 66% lägre och Gyproc® Normal -Klima hela 73% lägre påverkan än sina traditionellt tillverkade motsvarigheter. Siffran inkluderar alla CO₂-utsläpp i samband med produktion (Scope 1 och 2, A1-A3). 

”Utöver att Klima-sortimentet kommer från CO2- fri produktion har skivorna samma fina egenskaper som skivorna i vårt övriga sortiment. Man kan tryggt applicera Klima-skivorna i de ursprungliga systemen, få fördelen av skivor med lägre klimatavtryck och samtidigt vara säker på att få de grundläggande funktionerna i systemen”, berättar Thomas Viktorsson, Kategorichef på Gyproc.