Säkrar kvaliteten i samarbete med Gyproc

Publicerat
Celsius Uppsala Science Park

Celsius Uppsala Science Park är Sveriges första helt digitala byggprojekt. Under hela byggprojektet har byggentreprenören Habitek haft ett tätt samarbete med Gyproc, som löst specifika frågor på detaljnivå som dykt upp innan och under byggtiden.   

Habiteks platschef Göran Johansson och jag har haft ett mycket smidigt samarbete med Gyproc, berättar Mattias Sand, arbetschef på Habitek.

 

Nödvändig specialkompetens

En utmaning i denna totalentreprenad, där Habitek själva projekterar, är att utforma arkitektens krav på brand, ljud och inbrottsskydd. Habitek har stor erfarenhet av att bygga med Gyprocs system. Men när det dykt upp specifika frågor på detaljnivå har byggentreprenörfirman behövt Gyprocs specialkompetens. Det kan till exempel handla om hur en vägg kan byggas i ett slankare utförande med bibehållna brand-, ljud- och säkerhetskrav.


– Vi har haft hjälp av Gyproc under resans gång. De har varit väldigt lyhörda när det dykt upp ändringar och detaljer som inte var med i handlingarna från början. När det behövs har Gyproc plockat fram en annan lösning som uppfyller kraven. 

 

Gyprocs produkter ger klimatfördelar

– I ett klimatperspektiv är det en fördel att jobba med Gyprocs produkter och lösningar. Vi redovisar allt koldioxidutsläpp till uppdragsgivaren Vasakronan som har en stark miljöprofil. Fokus ligger också på att minimera gipsspillet. Gyproc tar hand om allt överblivet gips som de återvinner. 
 

Gyproc var också med under projektets gång när specifika frågor dök upp. Eftersom bygget nu är i slutskedet är Gyprocs arbete avslutat. 

 

– Det är en kvalitetsstämpel att ha tillgång till expertis i projekten. Jag har varit med som rådgivare för att minska riskerna att fel uppstår. Det finns ju alltid en risk att så sker, till exempel lösningar som inte är rätt optimerade och som inte uppfyller kraven, vilket är det värsta som kan inträffa. Det kan också hända att de lösningar som väljs blir onödigt dyra, berättar konsulten Torbjörn Pettersson, som anlitats av Gyproc i detta projekt.

 

Mattias Sand ser stora fördelar med att Celsius Uppsala Science Park är ett helt digitalt byggprojekt. Enligt honom är detta det första helt digitala byggprojektet i Sverige.

 

– Det finns inte flera olika versioner av bygghandlingarna, utan en enda. Allt är alltså samlat på ett ställe där alla jobbar i en 3d-modell. Det har funkat jättebra och jag tror att det är framtidens sätt att jobba på.  

 

Text: Anders Myrdal
Foto: Ryno Quantz

Celsius Uppsala Science Park

Projekteringen startade i september 2018. Byggproduktionsstart var i februari 2019. Beräknad inflyttning är 1 oktober 2020.

I fastigheten finns det kontor och laboratorier på en yta (LOA) av cirka 10 060 kvadratmeter, där främsta hyresgästen är Livsmedelsverket. 

  • Beställare är Vasakronan.
  • Byggledning står Byggstyrning i Mälardalen för. 
  • Habitek har totalentreprenad på sina delar i projektet. 
  • Byggnaden är miljöcertifierad enligt LEED Platinum.
  • Byggnaden har utsetts till världens främsta BIM-projekt på buildingSMART Virtual Summit.
  • Byggnaden var nominerad i kategorin bästa LEED-byggnad/projekt i Sweden Green Building Awards
     

Fördelar för ekonomi och klimat med Gyproc

Gyprocs produkter tillverkas i Bålsta som ligger nära både Stockholm och Uppsala vilket får positiva effekter på utsläppen i samband med transporter ut till byggena i regionen. Gyproc har ett stort fokus på Byggoptimering och det är där avfallsplaneringen, ”Waste management”, börjar. 

Gipsspillet minimeras genom att materialets längder anpassas till byggets förutsättningar redan vid tillverkning i fabrik. Det blir lite dyrare i inköp men total besparing blir mångdubbel med tanke på alla moment som kan tas bort i produktionen. Bara hanteringen av gipsspill kostar mer än att köpa materialet och det spill som optimeras bort på det här sättet kommer heller aldrig att tillverkas vilket innebär en lägre miljöbelastning. Det spill som trots allt blir tar Gyproc tillbaka och återvinner vid tillverkningen av nya skivor.