Smarta lösningar för snabbare montage

Publicerat
SkiStar Lodge Sälen

Hotellanläggningen SkiStar Lodge Sälen vid Hundfjället är skidanläggningsjätten Skistars största satsning någonsin i Sverige. När bygget står klart 2021/2022 kommer ytan vara närmare 19 000 kvadratmeter. Redan i projekteringsstadiet var Gyproc med i diskussioner om material och lösningar med ansvarig arkitekt. Senare kom Peabs platschef och arbetsledare in i projektet, då föreskrivna väggtyper, taklösningar, ytterväggslösningar med mera diskuterades.

Gyprocs Kent Pettersson, som är Project & Technical Specification Sales, var i ett tidigt skede inkopplad i projektet och har haft ett nära samarbete med agnasARK arkitektkontor, som ritat och projekterat byggnaden, och huvudentreprenören Peab.

 

– Vi gick igenom vilka alternativa lösningar som fanns för att säkerställa rätt val. Ett av flera system som använts i SkiStar Lodge är Gyprocs System GK för fasta gipsundertak. Komponenterna klickas ihop i stället för att skruvas dit. Det ger snabbare montage än med traditionella metoder för fasta undertak och bättre ergonomi, något som inte minst är tydligt vid skruvning ovanför huvudhöjd, berättar Kent Pettersson.

 

System GK ger också mer plats till installationer och möjlighet till högre undertakshöjd. Det är också en fördel att det kan justeras i både bredd och höjd, vilket ger flexibilitet vid montaget.

 

Gyproc har levererat material till SkiStar Lodge, men även till Hundfjällscenter, som renoveras samt länkas samman med SkiStar Lodge. Hotellanläggningen har en yta på 18 600 kvadratmeter och är en del i en stor satsning i området för Sälen som en internationell fjällresort med Sälen Trysil Airport endast tio minuter bort.

 

Projektet inkluderar 157 lägenheter med fyra till åtta bäddar, parkeringsgarage, restaurang, butik och skiduthyrning i markplan.

 

Text: Anders Myrdal
Bild: Skistar