Referens

Mesanseglet Västerås

Architect
SWECO Architects AB

I stadsdelen Öster Mälarstrand i Västerås ligger det iögonfallande byggnaden Mesanseglet med sina svängda balkonger runt huskroppen. Även på insidan har det flera speciella egenskaper, eftersom stommen är byggd i massivt trä

Flerfamiljshus i massivt trä har många miljöfördelar. Mesanseglet är dessutom byggt med prefabricerade planelement som snabbar på byggprocessen genom ett enklare montage och färre arbetsmoment.

För Mesanseglet ställdes ljudkrav som motsvarar klass B enligt svensk akustikstandard. Gyproc bidrog med en innovativ konstruktionslösning där bjälklagen fick en stegljudsdämpande påbyggnad som har gett extra effekt på ljudreduceringen. Taket är ett nedpendlat fast gipsundertak, där stålstommens upphängning har en unik fjäderkonstruktion som dämpar vibrationer. Fjädringen sker i klämkopplingen, som går under beteckningen GK41, som har EPDM-gummi isolatorer och en stålfjäder, som hängs upp i nedpendlade gängstänger från bjälklaget ovanför. Resultatet blev uppfyllda, och i vissa fall överträffade ljudkrav.

Projektinformation

Stad: Västerås

Land: Sverige

Projektstorlek: 53 hyreslägenheter

Projekt år: 2014

Fastighetsägare: Bostads AB Mimer

Arkitekt: SWECO Architects AB

Akustiker: Akustiker Johan Odermalm, ADL Konsult, Stockholm

Entreprenör: Totalbyggen i Västerås AB

Huvudfördelar: Innovativa akustiklösningar för att klara ljudklass B. Nära samarbete mellan Totalbyggen i Västerås AB och Gyprocs tekniska support för att hitta den optimala konstruktionslösningen.

Akustisk prestanda: Mätningar visar på väldigt bra ljudegenskaper både när det gäller luft- och stegljud, som pendlar mellan ljudklass A och B