Referens

Arkitekturskolan Stockholm

Architect
Tham & Videgård Arkitekter AB

Mitt bland tegelhusen på Tekniska Högskolans Campus i Stockholm ligger den prisbelönta Arkitekturskolan som bl.a. vann priset Årets Stockholmsbyggnad år 2016. En tävling som anordnas av Stockholms stad och där befolkningen sedan röstar fram vinnaren. Motiveringen från tävlingsjuryn löd;

”Ett fint anpassat tillägg till en trång miljö där fasadens roströda cortenstål, med sin organiska form, ger ett både mjukt och uppkäftigt intryck. Ett generöst hus som får besökaren att känna sig såväl nyfiken som inbjuden.”

Byggnaden som består av 6 plan ovan mark (samt ett källarplan) rymmer såväl ateljéer och verkstäder som administration och undervisningssalar. Den präglas av öppna plan och svängda väggar.  

Interiören är designad för att vara robust och flexibelt, med böjda väggar för att skapa känsla av öppenhet. De böjda väggarna ställde höga krav under projekteringsarbetet. Det gäller inte minst när det gäller att hitta rätt vägglösningar för konstruktionen. Med hjälp från Gyprocs tekniska support har projektgruppen tagit arkitekten föreskrivningar och överfört detta till motsvarande lösningar i Gyprocs väggsystem.

Projektinformation

Stad : Stockholm

Land : Sverige

Projektstorlek : 20.330 m2

Projekt år : 2016

Fastighetsägare: Akademiska Hus AB

Arkitekt : Tham & Videgård Arkitekter AB

Entreprenör : Peab Sverige AB

Miljöcertifieringar : Miljöcertifierad med Miljöbyggnad Silver

Huvudfördelar : Nära samarbete I Projektgruppen, utbildning på plats och teknisk support samt välplanerade logistiklösningar då byggnadsplatsen var belägen mellan de befintliga gamla byggnaderna på KTH Campus.