Referens

Kajen 4, Liljeholmskajen

Architect
ÅWL Arkitekter AB

Kajen 4 vid Liljeholmskajen, strax söder om Södermalm, har byggts av JM och ritats av Wingårdh arkitekter. Byggnaden har 24 våningar, en svart fasad och får en säregen form av balkongerna, som sträcker sig ut från de fyra hörnen. Kajen 4 är ett lågenergihus, bland annat med till- och frånluftsventilation med värmeåtervinning. 

Byggnaden röstades fram som Årets Stockholmsbyggnad 2015 för sina estetiska värden och för hur den bidrar till Stockholms utveckling med nya funktioner, ny miljöteknik och nya mötesplatser.

Gyproc har levererat det mesta av lättbyggnadssystemen till projektet; allt utom träreglerna till utfackningsväggarna. Allt lättbyggnadsmaterial levererades lägenhetsförpackat och väderplastat. En särskild vindskyddsskiva specialtillverkades för att klara de höga vindbelastningarna. Även lättviktsskivan ErgoLite användes i projektet.

ErgoLite ger en minskad vikt med fem kilo per skiva, motsvarande 25 procent av vikten vilket gör en stor skillnad för montörerna.

Projektinformation

Stad : Stockholm

Land : Sverige

Projektstorlek : 193 lägenheter

Projekt år : 2015

Fastighetsägare: Minimalen Bostad AB

Arkitekt : ÅWL Arkitekter AB

Entreprenör : JM Entreprenad AB

Huvudfördelar : Allt stål och gips levererades lägenhetsförpackat för att minska spill samt för en smidigare hantering av materialet på byggarbetsplatsen. Bättre ergonomi på arbetsplatsen med ErgoLite-skivor.