Referens

Nya Karolinska

Architect
White Tengbom Team Arkitekter

Nya Karolinska Universitetssjukhuset i Solna är ett toppmodernt och sjukhus där man bedriver högspecialiserad sjukvård samt forskning och utbildning. Med sina 330.000 m2 är det ett av de största nybyggnadsprojekten i Sverige genom tiderna. Projektet uppnår idag den högsta klassen i det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad och är även certifierat enligt LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) i den näst högsta klassen Gold.

Gyproc har levererat material till en del av byggnationen som kallas Behandlingsbyggnaden. Behandlingsbyggnaden omfattar tio våningar, med vårdplan högst upp och undersöknings- och behandlingsplan därunder. Längst ned ligger ett antal strålbehandlingsbunkrar.

Kungsmontage har utfört gipsentreprenaden som omfattar kompletta gipsväggar och fasta gipsundertak i Behandlingsbyggnaden på uppdrag av totalentreprenören Skanska Healthcare. Byggprojektet är ett Gyproc Certifierat Objekt vilket innebär att Gyproc har kunnat ge Funktionsgaranti på hela lättbyggnadssystemen. Gyproc kan därmed också garantera funktionen under byggnadens hela livscykel samt at att byggnaden uppfyller kraven för ljudisolering, brandsäkerhet, stabilitet och fuktsäkerhet.

Projektinformation

Stad : Stockholm

Land : Sverige

Projektstorlek : 320.000 kvm.

Projekt år : 2010-2018

Fastighetsägare: Nya Karolinska Solna-förvaltning

Arkitekt : White Tengbom Team Arkitekter

Entreprenör : Skanska Healthcare

Miljöcertifieringar : Miljöbyggnad och LEED Gold

Huvudfördelar : Fördjupat samarbete mellan Gyproc, beställaren Skanska Healthcare och entreprenören Kungsmontage som möjliggjort att projektet blivit ett Gyproc Certifierat Objekt.