Referens

Botildenborg - socialt hållbarhetsprojekt i Malmö

I september 2019 invigdes det anrika huset Botildenborg efter ett par års renovering. Det gamla huset som tidigare hotades av rivning ska fungera som en oas i Malmö för utbildning, odling och som en träffpunkt där nyanlända och regionens företag står i centrum. Några av projekten som finns i verksamheten är Stadsbruk, Odla utan gränser, Skolträdgård och Växtplats Rosengård. 

Under byggnationen bistod Saint-Gobain Sweden AB via varumärkena Gyproc och ISOVER med material och tekniskt kunnande. Gips och stålreglar från Gyproc och glasull och lufttäthetsprodukter från ISOVER samt även isolering för ventilation, rör och vindsbjälklag. 

Lena Friblick är grundare till det sociala företaget Xenofilia som står bakom satsningen. Tillsammans med ett tiotal lokala företag, myndigheter, Malmö högskola och representanter från civilsamhället har man bildat Stiftelsen Botildenborg.  Xenofilia som köpt Botildenborg av Malmö Stad höll i stora delar av renoveringen själva men hade entreprenörer för att göra sådant man själva inte kunde utföra.

Projektinformation

Stad : Malmö

Land : Sverige

Projekt år : 2017-2019

Fastighetsägare: Xenofilia