Laga hål i gipsvägg

Laga hål i gipsvägg

 Att spackla hål i gipsvägg är enkelt för den som är lite händig.

Att laga ett hål i en gipsvägg kan vara en relativt enkel process, men svårighetsgraden kan variera beroende på hålets storlek.

För mindre hål krävs vanligtvis att du rengör området runt hålet och förbereder ytan genom att ta bort eventuella lösa bitar av gips. Därefter kan du applicera ett spackel eller en gipsfyllning för att jämna ut ytan. Efter att spacklet har torkat kan du slipa och måla området för att matcha den befintliga väggytan.

Triangelmetoden
Laga hål i gipsvägg

Skador på väggar av gipsskivor lagar du enkelt själv – den s.k triangelmetoden ger ett bra och hållfast resultat.

Skär ur en gipsskiva ut en triangelformad platta som är något större än skadan i väggen. 

Laga hål i gipsvägg

Fasa kanterna till 45° vinkel. Det gör du lättast med en rasp eller gipskniv. Lägg triangeln över hålet och rita av plattans konturer.

Laga hål i gipsvägg

Rita sedan en mindre triangel ca 12 mm innanför konturen. Såga skåror med en sticksåg från hålet och ut till hörnen på den inre triangeln.

Laga hål i gipsvägg

Skär ut den inre triangelytan med en vass kniv. Fasa av kanterna till linjen på den yttre triangeln. Prova med plattan så du ser att du är på rätt väg. Hålet ska vara någon millimeter större än triangelplattan, så det ryms lite spackel emellan också. 

Laga hål i gipsvägg

Lägg ett skikt med gipsbruk eller spackel på triangeln. Tryck den försiktigt in i hålet. Tryck inte för hårt, det ska bli en plan yta. Stryk bort överflödig massa med en spackel eller med tummen.

Laga hål i gipsvägg

Låt spacklet torka ordentligt. Slipa och bättra eventuellt på med en extra omgång spackel till. När ytan är helt plan kan du måla eller tapetsera.