Bygga undertak och innertak

Bygga undertak/innertak med Gyproc gipsskivor

Idag byggs många hem med stora öppna ytor, högt i innertak och hårda material. Modernt och snyggt men det ger sällan de bästa akustiska förutsättningarna. Gipsbaserade skivor har ljudisolerande egenskaper som dämpar ljudnivån från våningen ovanför.

Gyproc erbjuder ett antal typer av skivor för byggnation av innertak. Ett innertak av gipsskivor brinner inte och bidrar därmed inte till brandspridning. Ett innertak av gipsskivor från Gyproc är alltså både ljudisolerande och brandsäkert.

Fördelar med innertak av gipsskivor

Gipsbaserade skivor är en utmärkt lösning för innertak av flera anledningar. För det första är de lätta och enkla att hantera, vilket underlättar både installationen och eventuell efterbehandling. Deras vikt gör dem också mer praktiska och säkra att använda på takkonstruktioner.


En annan fördel med gipsbaserade takskivor är deras brandbeständighet. Gips är en icke-brännbar material, vilket innebär att taket får en ökad brandsäkerhet. Det kan hjälpa till att begränsa spridningen av eld och ge extra tid för evakuering i händelse av en brand.


Gipsbaserade takskivor erbjuder också god ljudisolering. De har förmågan att absorbera ljudvågor och minska överföringen av ljud mellan olika rum eller våningar. Detta är särskilt värdefullt i bostäder eller kommersiella utrymmen där ljudkomfort är viktig.


Utöver sina tekniska fördelar ger gipsbaserade takskivor också estetiska möjligheter. De kan ge en jämn och slät yta som enkelt kan målas eller tapetseras för att matcha övrig inredning. Det finns också möjlighet att integrera olika typer av belysning eller dekorativa element i taket, vilket ger en flexibilitet i designen.

Monteringsanvisningar

Gyproc Planum / Gyproc Normal

Gyproc Planum med försänkta lång- och kortkanter ger snabbt och enkelt ett slätt resultat. Montera, spackla skarvarna och måla. Även Gyproc Normal fungerar bra till innertak men kräver lite mer spacklingsarbete.
 

Undertak med Gyproc Planum / Gyproc NormalGyproc Kortplank

Gyproc Kortplank med fasade kanter är lätt att montera och spackling behövs bara för skruvhålen.


Undertak med Gyproc Kortplank