Bättre ergonomi på byggplatsen

Det ska vara lätt att bygga!

Hantverkare utsätter sina kroppar för hårt fysiskt arbete varenda dag. Därför har vi utvecklat flera ergonomiska lösningar, som underlättar den manuella hanteringen av gipsskivor och gör montering lättare och mer effektiv.

Hos Gyproc arbetar vi kontinuerligt med att förbättra arbetsmiljön. Vi var först med att introducera 900 mm-skivor, med kraftig reducering av skivans vikt. Och vi fortsätter att utveckla nya ergonomiska lösningar.

Gyproc ErgoLite – en 25 % lättare gipsskiva som skonar rygg och skuldra

Gyproc ErgoLite® är en ergonomisk lösning som gör montering av innerväggar med gipsskivor lättare än någonsin. Skivan väger 25 % mindre, men är lika slagtålig som standardgipsskivor. En ErgoLite-skiva väger 6,7 kg/m2 och väger därför 5 kg mindre än en traditionell gipsskiva i standardformatet (900x2400 mm), alltså 14,5 kg istället för 19,4 kg.
 

Med ErgoLite blir lyft lättare och kroppsbördan mindre. ErgoLite-skivan är till särskilt stor hjälp för gipsmontörer som arbetar i små utrymmen, på sluttande väggar eller där skivorna bara kan hanteras manuellt.

Förutom minskad arbetsbelastning på speciellt rygg, armar och axlar, så är skivan även lättare att skära till och skruva i jämfört med standard gipsskivor.
 

Läs mer om ErgoLite

Gyproc Habito – en robust lösning som är avsevärt lättare att hantera

Gyproc Habito är en extra robust lösning för innerväggar. Trots styrkan är skivan lätt att bearbeta och montera, och har samma god monteringsmässiga egenskaper som traditionella gipsskivor.
 

Skivans har samma tjocklek, 12,5 mm, som standardgipsskivor, och den väger 12,2 kg/m2. Vi rekommenderar att du om möjligt använder hjälpmedel vid hantering av gipsskivor, men eftersom manuell hantering inte alltid kan undvikas kommer skivan i två format. Utöver standardformatet på 900x2400 mm så finns Habito även tillgänglig i formatet 900x1800 mm, vilket gör att skivan avsevärt lättare, och att vikten understiger rekommenderade 20 kg.
 

Grundprinciperna för montering av Habito-skivorna är desamma som för montering av traditionella gipsskivor. Skivan kan med andra ord kapas med kniv och är enkel att skruva mot stålprofiler. Eftersom skivan är så robust, rekommenderas vi att du använder såg vid små/smala tillskärningar. Vanligen kan dock skivan anpassas utan el-verktyg, varför det är möjligt att reducera buller och damm på byggarbetsplatsen.
 

Läs mer om Habito

Gyproc ACOUnomic – ljudreducerande gipsväggar utan fogmassa

Våra ACOUnomic kantprofiler har inbyggda ljudtätningslister, varför de är en bra ergonomisk lösning som kan ersätta traditionella kantskenor. Ljudtätningslisterna gör att du slipper hel arbetsprocessen med applicering av fogmassa, och slipper därmed obekväma arbetsställningar som kan belasta ryggen.
 

ACOUnomic kantprofiler är smidiga och enkla att montera. Det är helt klart den snabbaste och enklaste lösningen för gipsväggar med krav på hög ljudisolering eftersom du inte behöver stå på knä eller klättra i byggställningar för att foga kanterna. De inbyggda ljudtätningslisterna på ACOUnomic bryts dessutom inte ned med tiden, till skillnad mot vad som kan hända akustisk fogmassa.
 

Läs mer om ACOUnomic

Gyproc AquaBead – självhäftande hörnprofiler med tillhörande verktyg

Gyproc AquaBead är det perfekta valet för gipshörn och avslut på gipsskivor. De självhäftande profilerna är en användarvänligare lösning än traditionella hörnprofilerna av stål och är dessutom mer hållbara. Du aktiverar profilens självhäftande funktion med vanligt vatten, och du perfekta hörn på gipsväggen med tre enkla steg. Spraya profilen med vatten, montera den och vänta i 30 minuter; sedan kan du börja spackla.
 

AquaBead är snabbt och smidigt at montera, och med tillhörande AquaBead-verktyg blir det ännu lättare. Använd rollerverktyget för att trycka profilen tätt emot gipshörnet. Verktyget levereras med ett långt skaft så du enkelt kan montera profilen också för högre vägghöjder.
 

Sortimentet består av 3 självhäftande profiler, anpassade för olika hörn och vinklar, samt tillhörande rollerverktyg för snabb och smidig montering.
 

Läs mer om AquaBead

Gyproc GK bärverk – 50 % snabbare montering av nedpendlade undertak

Bärverket Gyproc GK gör det väldigt enkelt att montera undertak. GK har en snabb och smidig monteringslösning genom att du klickar bärverket på plats – genom att du klickar ihop bärprofilerna och tvärprofilerna med beslag. Det gör att det är möjligt att montera undertak på halva tiden jämfört med ett traditionellt bärverk med primär/sekundär-profiler. GK-systemet gör det också möjligt för dig att justera bärverkets höjd och bredd efter montering.
 

GK-systemet är inte bara snabbare och smidigare än traditionella system, det är också mycket skonsammare mot nacke och axlar.
 

Läs mer om GK bärverk

Gyproc arbetsplatsverktyg reducerar manuell hantering

Tunga lyft och dåliga arbetsställningar kan bidra till nerslitning och andra arbetsskador för hantverkare och montörer. Därför rekommenderar vi, där det är möjligt, att alltid använda skivhiss, transportvagn och andra hjälpmedel för att begränsa den manuella hanteringen.
 

Vi erbjuder några helt basala verktyg som underlättar transporten och monteringen av gipsskivor ute på byggplatsen:
 

  • Gyproc Transportvagn – används för transport av många gipsskivor
  • Gyproc skivhiss – används för att underlätta monteringen av gipsskivor i undertak
  • Gyproc verktyg för montering och bearbetning av stålprofiler
  • AquaBead Tool – används för enkel och effektiv montering av AquaBead hörnskydd
     

Läs mer om våra verktyg här